Home > Activitats > Vols saber més sobre el coltan?
123coltan

Conseqüències de l’explotació de les riqueses naturals en la República Democràtica del Congo

I jo hi tinc res a veure?

Què és el coltan?

El coltan (abreviació de Columbita-Tantalita) és la principal font mineral per extraure tàntal. El tàntal és un superconductor i es fa servir en l’elaboració de condensadors, presents en multitud de dispositius electrònics habituals en la nostra vida diària. Aquests condensadors ultra-compactes els trobem als telèfons mòbils, ordinadors, pantalles de plasma, càmeres digitals o equips d’alta tecnologia com, per exemple, els satèl·lits artificials.

On són les reserves naturals de coltan?

Brasil, la República Democràtica del Congo (RDC) i Austràlia són els principals productors de coltan (amb un 27%, 13% i 12% de la producció mundial al 2009, respectivament), però es calcula que entre el 64% i 80% de les reserves naturals d’aquest mineral es troben a la RDC, principalment a les regions de Nord i Sud Kivu (Font: Minerals Yearbook 2009 i GAO-08-562T).
Aquesta gràfica representa la riquesa natural de la RDC, on els percentatges estan calculats sobre el total de reserves naturals mundials (Font:GAO-08-562T) :

COLTAN

La RD del Congo i l’explotació de les riqueses naturals:

La RDC ha estat explotada a causa de les seves grans riqueses naturals des del seu descobriment en 1870. Disposar de coltan en grans quantitats en el teu territori, element tan preuat i cobejat, és un privilegi que s’ha convertit en una maledicció per a la població d’aquest país, ja que està tacat de sang.
L’explotació del coltan i d’altres productes minerals a l’est de la RDC ha estat, i està, lligada a conflictes armats que tenen com objectiu encobert aconseguir el control d’aquest material. Condicions d’explotació en règim de semi esclavitud, desastres mediambientals amb gravíssimes repercussions sobre l’ecosistema, i greus problemes de salut associats amb els arcaics i infrahumans mètodes d’explotació, fan d’aquesta riquesa la causa de la pobresa.

RD del Congo: Un país en conflicte continu

La República Democràtica del Congo és l’escenari del conflicte global més mortífer des de la segona guerra mundial. Hi ha molt pocs conflictes on el lligam entre la “gana” dels consumidors de tecnologia i el sofriment humà és tan directe.

MAPA

La RD del Congo en xifres:

XIFRES
TIMELINE

El procés d’explotació del coltan

 

Podem resumir el procés d’explotació en 6 etapes:

1. Les mines: Una “febre de l’or” amb violència i armes.
De les 13 grans mines de la regió, 12 estan controlades per grups armats com la milícia ruandesa FDLR o l’exèrcit congolès. Els abusos contra la població civil, especialment contra les dones, són constants. (font: IPIS)

2. Les cases d’intercanvi: Mirant cap a l’altre costat .
De les mines, el coltan es transporta a les ciutats de “negociació”1, i d’allà a les dues principals ciutats de la regió: Bukavu i Goma. El 90% de les cases comercials operen il·legalment i es calcula que les milícies van guanyar $180 milions l’any 2008 (Font: Enough report).

3. Exportadors: Els minerals entren al mercat internacional.
En l’actualitat, l’únic sistema que els exportadors utilitzen per evitar la compra de coltan tacat de sang és la garantia verbal: simplement pregunten, “Ha obtingut vostè aquest mineral d’una zona de conflicte?“. L’exportador continua endavant amb la compra sense cap prova de la procedència del mineral. (Font: Enough report)

4. Els països de trànsit: L’origen dels minerals s’enfosqueix.
Els minerals s’envien per carretera, vaixell o avió als països veïns de Rwanda, Uganda i Burundi. Part d’aquests minerals s’introdueix per contraban a través de les fronteres poroses del Congo. La manca de transparència dels governs veïns impedeix certificar l’origen de manera clara dels minerals exportats.

5. Refineries: Transformar els Minerals en Metalls.
Per poder vendre els minerals en el mercat mundial cal transformar-los en metalls refinats. Les refineries es troben principalment a l’Àsia oriental. Quan s’intenta rastrejar els orígens de les cadenes de subministrament, les refineries són un enllaç crític: després que el mineral és refinat és impossible distingir el tàntal que es va originar al Congo del tàntal d’altres fonts.

6. Empreses electròniques Minerals del conflicte al teu telèfon.
Finalment, les refineries venen els minerals congolesos a les empreses d’electrònica. Aquestes companyies fabriquen amb ells els productes que tots coneixem i comprem: telèfons, vídeo consoles, portàtils … Les companyies no disposen en l’actualitat d’un sistema per traçar, auditar i certificar l’origen dels minerals. Com a conseqüència, tots els telèfons i portàtils poden contenir minerals de la RDC tacats de sang.

1.Petits nuclis urbans fora de la zona d’explotació, allunats de les grans ciutats, on els primers intermediaris de la cadena compren els minerals.

Sabies que…?

PREGUNTES

Però…existeix una solució?

Les sis etapes que connecten els nostres telèfons mòbils amb el conflicte de l’est de la RDC també són una oportunitat perquè els/les consumidores promoguin un canvi, exigint als fabricants que ens donin garanties que els seus productes no estan tacats de sang.

Segons l’organització “Enough Project”, l’estratègia a seguir es basa en l’acompliment d’aquests 3 processos:

Traçabilitat: Les empreses han de determinar amb total precisió l’origen dels seus minerals. Per això s’han de destinar esforços per desenvolupar mesures rigoroses que garanteixin que l’origen i la producció dels minerals és transparent.

Control i auditoria: Les empreses han de dur a terme anàlisis detallades de les seves cadenes de subministrament de minerals, per garantir que s’han pagat els impostos de manera legal al govern congolès, sense suborns i sense pagaments fraudulents. Aquestes auditories haurien de ser realitzades per companyies independents.

Certificació: Els Governs i les indústries haurien de proveir d’assistència logística i econòmica per implementar un procés de certificació que permeti als consumidors comprar productes lliures de materials originats en les zones de conflicte.

L’any 2011 aquesta organització va fer un estudi a 21 de les empreses electròniques més grans en el mercat per determinar quin procés i quin progrés estan fent per tenir cadenes de subministrament lliure del conflicte i un sector miner també lliure del conflicte a la RD Congo. En funció dels resultats tenint en compte la l’auditoria, la traçabilitat i la certificació, varen elaborar un informe on es classifica a aquestes empreses en tres categories.

CAMPANYES
Mobilit-za’t