Home > General > 21 d’octubre Jornada Solidària curs 2018-2019
IX Jornada solidària 
23 d'octubre 2018

Un any més l’escola Petit Mon Felisa bastida juntament amb l’AMPA organitza la jornada solidària en favor de l’escola Tumaini a la RDC. El repte de poder garantir l’escolarització de més de 300 infants en condicions dignes continua.

La infraestructura està pràcticament finalitzada 9 aules i una més com escola bressol;  letrines i aigua potable, accesos cimentats, vidres a portes i finestres  i mobiliari a leIMG-20181016-WA0011s aules, panells solars, equipament  informàtic i punts de llum, . Els nens i nenes de pocs recursos orfes o amb alguna discapacitat que viuen prop de la ciutat de Kayna disposen d’un  espai digne i en condicions per la seva escolarització.

Malauradament amb aquests 5 anys de projecte no s’ha resolt  definitivament el problema del professorat. Les iniciatives endegades per l’entitat CEIPA juntament amb el col·lectiu de docents per garantir una prima mínima pel personal,  a hores d’ara  no han donat els resultats esperats.

La idea inicial del conreu per part de les famílies dels terrenys de l’escola i obtener ingresos per la venda de les collites, no ha funcionat per la inestabilitat a la zona; els grups armats i els bandits que saquejen els pobles i s’emporten tot el que hi troben.

Per aquest mateix motiu tampoc ha funcionat masa bé la cria bestiar: conill, gallines o cabres, que son objecte de robatoris amb masa frequència.

La iniciativa de la botiga de queviures per els professorat, tampoc ha acabat de funcionar donat el poc consum i les dificultats pel transport de mercaderies que impedeixen fer compres a l’engròs i oferir productes a  bon preu

Davant d’aquesta situació els i les membres de CEIPA amb els mitjans disponibles han emprès diverses accions:

Han decidit posar en valor l’equipament informàtic de l’escola. i per això han llogat i habilitat un local aprop de la carretera, on es desenvolupa l’activitat comercial i administrativa de la ciutat de Kayna i han instal·lat allà el que s’anomena un “secretariat” , amb la idea d’obtenir més recursos per el funcionament i manteniment de l’escola (prima professorat).

També han decidit fer el repartiment del bestiar que hi havia a l’escola, conills i cabres, perquè el professorats i les families membres de CEIPA que tenen nens i nenes en acollida o amb dificultats, en tinguin cura

Finalment també han ampliat els terreny de CEIPA amb la compra d’una nova parcel·la amb la intenció de reforestar i disposar de llenya i fusta.

Des de SCK pensem que son ells i elles   els que han de prendre decisions per anar forjant  la seva historia. Per això creiem que és important seguir donant suport a aquesta gent, que és ja la nostra gent, a aquesta escola, que és ja la nostra escola, lluitant perquè els nens i nenes de l’escola TUMAINI tinguin el que el seu nom significa: ESPERANÇA.

Cal seguir avançant i per garantir que l’escola segueixi funcionant proposem accions a dos nivells:

A curt termini plantegem finançar la prima del professorat, a partir d’un fons gestionat per el CEIPA, perquè aquestes persones no abandonin el seu lloc de treball i  al mateix temps, posar en marxa el menjador escolar, per garantir un àpat mínim als nens i nenes de l’escola bressol i infantil.

Aquestes accions de tipus més assistencialista, que respon a una situació de precarietat extrema de les estructures de l’Estat i de la població que viu en situació d’emergència permanent, aniran acompanyades d’accions més sostenibles. En aquest sentit proposem  seguir donant  suport a activitats productives que puguin generar a mitjà o llarg termini ingressos suficients per mantenir l’escola en funcionament: es tracte de consolidar el secretariat, l’explotació de les parcel·les forestal i de conreu, la cria de bestiar sota un fons rotatori, i ampliar amb un nou projecte una “fonda” a peu de carretera.

Per això esperem comptar amb la vostra participació un any més en les activitats previstes en aquesta jornada solidària, i a fer-ne difusió, perquè tots i totes ens trobem un anys més fent somnis realitat.