Home > Activitats > Italia i Espanya s’oposen en el marc del Consell Europeu a una proposta d’obligatorietat pel que fa a la regulació dels “Conflict Minerals”

Informa Jorge Sebastián Lozano Fundació Mainel

Les diferents organitzacions espanyoles i catalanes membres d’EURAC que van participar a  l’assemblea general d’aquesta xarxa la setmana passada a Brussel·les, conclouen que sembla difícil tirar endavant una proposta veritablement significativa en el que queda de la presidència holandès, aquest mes de juny. Els països del Consell són els que  estan limitant o bloquejant la proposta. D’una banda, els Països de l’Est, que no veuen  la necessitat o la rellevància d’aquesta normativa. D’altra banda i de manera significava  Itàlia i Espanya. En el cas d’Itàlia, es parla d’una postura clara per defensar els interessos d’alguns importadors d’or que serveixen a fabricants i artesans del nord del país. En el cas espanyol, ningú sap el  per què, Sorpren a les organitzacions socials d’altres països europeus que  multinacionals – amb interessos econòmics  molt fort en aquest tema – han fracassat en el procés d’objeccions en governs com França, Alemanya, Bèlgica, Holanda…que semblen decidits a donar suport a la nova legislació europea de deguda diligència, per els minerals del conflicte. Les organitzacions espanyoles participants a la reunió no van poder aportar més llum doncs totes desconeixen els  interessos nacionals que s’haurien traslladat als representants al Consell per oposar-hi.

En termes de temps sembla difícil d’arribar a una decisió d’aquest mes, no obstant això, allà mateix també dir que durant la propera Presidència, l’eslovac, seguint Holanda en la troika, es podria arribar a resultats, no només pel que fa a la legislació en si, si no també en l’àmbit de les mesures d’acompanyament on seria possible aconseguir alguns avenços potser no molt vistoses però útil.