Home > Activitats > Cronica del viatge. Carme Altayó cooperant de SCK i Gemma Perellada, periodista
sck

Carme Altayó, cooperant i membre de Solidaritat Castelldefels Kasando i la Gemma Parellada, periodista, corresponsal a Àfrica per la CNN, El País, Cat Radio , Ara i EFE. Van marxar 21 de juliol cap a Bukavu, Goma,  Kayna  i Butembo ( Nord Kivu) ( RD Congo). Allà faran una investigació  i un reportatge per la campanya : #ConflictMinerals  impulsada per Justícia i Pau, Alboan, Africa Redes,  La Bretxa i Solidaritat Castelldefels Kasando.  Aquesta campanya aborda la relació entre la guerra a la RD Congo i els nostres mòbils,tablets, ordinadors: tots per funcionar hi porten minerals extrets en zones en conflicte de forma il·legal per grups paramilitars que vulneren greument els drets humans dels ciutadans de les principals zones mineres a la RD Congo ( violacions i agressions sexuals, esclavitud, menors soldat, assetjament i robatoris a la població ) .  La Campanya “Tecnologia Lliure de conflicte” impulsada per organitzacions de la societat civil articulades en xarxes internacionals ha impulsat diferents accions per tal que es reguli el comerç de minerals procedent de zones en conflicte. Amb aquestes normes es vol que els fabricants de tecnologia es responsabilitzin de tota la seva cadena de subministraments i garanteixin que els seus productes no incorporin minerals que financien conflictes armats.

Gràcies al treball de contactes amb polítiques i polítics de la Unió Europea i de la incidència de la campanya de recollida de signatures “Allò que amaga el teu mòbil”  ( 10.500 signatures recollides)  es va aconseguir que el 20 de maig al Parlament Europeu a Estrasburg  s’aprovès una directiva per regular la certificació de procedència d’aquests minerals i evitar que siguin de zones en conflicte. Això implica que amb aquesta proposta del Parlament , les  880.000 empreses de la UE que utilitzen estany, tantali, wolframi i or ( els anomenats  “minerals en conflict”) en la producció de bens de consum  (productes tecnològics majoritàriament) haurien d’informar de la procedència dels minerals que utilitzen. Aquesta directiva és ara per ara una recomanació i es vol treballar per a que es concreti la regulació i sigui d’obligat compliment.

La investigació de la Carme Altayó i la Gemma Parellada, servirà per conèixer la situació de les localitats mineres, les opinions de persones que extreuen el mineral, el transporten i el comercialitzen i també de la societat civil congolesa per tal de veure com es pot posar mesures de control en aquest lucratiu negoci.

Us animem a seguir la crònica del seu viatge  amb  el  #ConnectCongo a  twitter  i al  facebook  de les entitats impulsoresALBOAN, REDES-Campaña África, Justícia i Pau Barcelona, Solidaritat Castelldefels Kasando i La Bretxa.

Dissabte 25 de juliol a l’activitat Dissabte solidari, de 19 a 00h a la plaça de l’Església, a la parada de SCK t’informarem i podràs participar  en aquesta campanya per dir no als mineral de zones en conflicte.

 

 

 

Més informació:

http://www.justiciaipau.org/es/66-portada/1233-connectcongo-cronica-de-un-viaje

http://www.tecnologialibredeconflicto.org/que-puedo-hacer-yo/

http://sckasando.org/tecnologia-lliure-de-conflicte-que-amaga-el-teu-mobil/