Radio Okapi, 10/12/2024
La ministra va fer aquestes al·legacions durant la seva presentació oral davant el Consell de Seguretat a Nova York
“Mentrestant, Rwanda i l’M23 han continuat violant sistemàticament l’alto el foc mentre paralitzen el mecanisme per evadir la rendició de comptes. És imprescindible que aquest consell es mantingui mobilitzat en el seu suport al procés de Luanda i exigeix que les parts respectin els seus compromisos”.
Thérèse Kayikwamba també va indicar que aquests actes deliberats de Kigali van ser aprovats per l’informe del secretari general del 28 de novembre, que informava d’una situació de seguretat extremadament preocupant a l’est de la RDC.
A part d’aquest document, els informes d’experts encarregats per aquest consell també han confirmat aquestes violacions flagrants de la sobirania de la RDC, va afegir el ministre d’Afers Exteriors congolès.
“De fet, més de 4000 membres de les forces de defensa ruandeses, presents il·legalment al nostre territori, estan liderant les ofensives amb el suport de l’M23. Aquests actes constitueixen una agressió planificada i premeditada, en clara violació de la Carta de les Nacions Unides, l’Acta Constitutiva de la Unió Africana (UA) i els principis fonamentals del dret internacional”, ha acusat.
Segons el cap de la diplomàcia congolesa, aquestes accions de Kigali han tingut conseqüències devastadores, com les massacres de Kishishe el 29 de novembre i el bombardeig del camp de desplaçats de Mugunga, que va causar la mort d’almenys 35 civils el maig passat.
Sorprèn que les forces ruandeses s’hagin permès atacar les mateixes forces de manteniment de la pau, incloses la MONUSCO i el SAMIRRDC.
El ministre Kayikwamba va dir que no és el discurs de Rwanda el que defineix la seva postura, sinó les seves accions.
Per posar fi a aquesta guerra, va subratllar el cap de la diplomàcia congolesa, la RDC s’ha compromès decididament amb el procés de Luanda sota els auspicis del president angolès Joao Lourenço.