Una nova investigació duta a terme per les universitats de Lubumbashi, Leuven i Ghent, revela que l’exposició a contaminació tòxica causa defectes congènits en els fills i filles de les persones que es dediquen a la mineria de cobalt i coure a República Democràtica del Congo. L’informe està sent difós per Amnistia Internacional (AI).
Mark Dummett, responsable d’Amnistia Internacional sobre Empreses, Seguretat i Drets Humans, ha manifestat: “quan visites aquesta zona, una de les coses que més criden l’atenció és veure el grau de contaminació, i el poc que estan fent el govern i les empreses mineres per a previndre-la i protegir a la gent que viu i treballa ací. Senzillament, aquestes persones no poden escapar de la pols”.
“Ja en 2015 vam veure a homes, dones, xiquets i xiquetes treballant allí sense ni tan sols l’equip de protecció més bàsic, com a guants i màscares; ens van parlar dels problemes de salut que pateixen, que inclouen tos, dolor en els pulmons i infeccions del tracte urinari. En un poble que visitem, la gent ens va mostrar el rierol local del qual bevien i que, segons afirmaven, estava contaminat per les deixalles d’una planta de processament de mineral.”
Aquest informe hauria d’impulsar a les autoritats de República Democràtica del Congo a intensificar urgentment la seva investigació sobre l’impacte d’aquesta contaminació, i a supervisar la salut de les persones que treballen en les mines.”
“Les alarmants conclusions d’aquest informe suggereixen que el mal causat pot ser molt durador. Això demostra la necessitat d’una major regulació del sector miner per a posar en marxa proteccions tant per a les persones que treballen en ell com per al medi ambient. També mostra per què les multinacionals que es beneficien d’aquestes mines han de complir amb la seva responsabilitat de respectar els drets humans, garantint que prevenen la contaminació que causa danys a la gent i al planeta. Les multinacionals també han d’oferir remei a les persones que s’han vist perjudicades per les seves activitats empresarials. El sector miner de República Democràtica del Congo hauria de beneficiar a les comunitats locals, no sols a les empreses poderoses.”
L’estudi pot consultar-se en: https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/piis2542-5196(20)30059-0/fulltext