En un comunicat de dimarts 13 de juny de 2023 a Nairobi, Kenya, HRW informa dels
assassinats, violacions i altres crims de guerra comesos des de finals de 2022, pels rebels M23 recolzats per Ruanda a l’est de la República Democràtica del Congo, Els atacs amb armes explosives en zones poblades de la província de Kivu Nord han matat i ferit civils, danyat infraestructures i exacerbat una crisi humanitària ja catastròfica.
“L’implacable assassinat i violació per part de l’M23 es deu al suport militar que els comandants ruandesos proporcionen al grup armat rebel”, va dir Clementine de Montjoye, investigadora africana de Human Rights Watch.
“La República Democràtica del Congo i Ruanda tenen l’obligació de portar els comandants de l’M23 davant la justícia pels seus crims, així com qualsevol funcionari ruandès que els doni suport”, ha afirmat l’organització internacional de drets humans.
El 9 de maig, l’organització humanitària Metges Sense Fronteres (MSF) va informar que havia prestat atenció a sis-centes setanta-quatre supervivents de violència sexual en les dues últimes setmanes d’abril en campaments de desplaçats al voltant de Goma. Això representa un augment dramàtic respecte a períodes anteriors, va dir Human Rights Watch.
La violència sexual contra les dones i les nenes està molt estesa i no es limita a les zones de combat. En molts casos denunciats per MSF, dones i nenes van ser violades mentre buscaven menjar o llenya al voltant dels camps de desplaçats interns.
Violació per altres grups armats
Human Rights Watch revela que “els grups armats que donen suport a les FARDC contra el M23 han estat culpables de greus abusos. Les dones van testificar que havien estat violades per combatents de grups armats, incloses les FDLR i Nyatura del grup Habazungu.
Execucions sumàries
Human Rights Watch diu que ha documentat vuit execucions il·legals i catorze casos de violació comesos per combatents de l’M23. Va dir que també va rebre informació creïble sobre més d’una dotzena d’altres execucions sumàries per part de l’M23, però a causa de les limitacions d’accés i seguretat, no va poder corroborar de manera independent aquestes proves, va dir en el seu informe.
A més, set persones més van morir i tres més van resultar ferides durant el bombardeig indiscriminat de zones poblades com Kanombe, Kitshanga, territori de Rutshuru i prop de Mushaki en territori Masisi, durant l’atac M23.
Deteriorament de la situació de seguretat
“La catastròfica situació de seguretat s’ha vist agreujada per dos anys de setge a la regió i per la col·laboració de les FARDC amb diversos grups armats principalment en línies ètniques”, va dir Human Rights Watch.
“Les parts en conflicte apel·len cada vegada més a les lleialtats ètniques, posant en major risc la població civil de zones remotes de la província de Kivu Nord”, ha afirmat l’organització.
Desplaçament de poblacions
La represa de les hostilitats que involucren l’M23, l’exèrcit congolès i diversos altres grups armats ha provocat el desplaçament de prop d’un milió de persones des del març del 2022, segons Human Rights Watch.
Publicat el dt., 13/06/2023 – 13:13